Höstens ”ledighet”

Vi försöker ta en vecka ledigt varje höst och åker då till Sverige till vårt ”torp” i Medåker, Arboga. Det hittade vi på nätet (var annars …)  till ett pris som var en tiondedel av det man fick betala närmare Stockholm – eller snarare en tjugondedel. Huset är ett gammalt bergslagshus i två våningar – ganska högt och smalt som brukligt då det byggdes kring 1856. Det är i nästan ursprungligt skick och senaste tillägget är från 1930-talet då köket byggdes om.

Det blev litet uppehåll i bloggandet för nätet fungerade inte. Telias telefonlinje var död på våren och de lyckades inte reparera den (eller brydde sej inte) så jag sade upp telefonen. Vem behöver telefon av det gamla slaget då mobilsamtalen i Sverige kostar 19 öre/minut ?

Men det var inte lätt att få det ”mobila bredbandet” att fungera. ”Man bara stoppar i kortet och så fungerar det” sa man i butiken men det krävdes många dagars hårt arbete, en stor riktantenn och fyra olika operatörers kort innan en  förbindelse på ynka 0,36 Mbit/s började fungera.

De kommer med optisk fiber till grannorten Fellingsbro snart och då gäller det att försöka få en kabel till Medåker också.

Men annars var det ganska ”ledigt” som vanligt. Vägen måste fyllas med sand eftersom regnet blött upp leran till en välling och så skulle hoparna med kvistar och träd som avverkats på våren sågas till ved. För att inte tala om alla affärer som man måste springa i för att skaffa en massa rödelar (som är halva priset jämfört med Finland). Eftersom jag bygger om värmesystemet så hade jag beställt en hel del.

Vi hann i alla fall bada bastu (efter att ha sågat hål i väggen och satt in en ventil samt skruvat upp en mängd lister).  Och så var vi på julmarknaden i Örebro slott och köpte en liter äkta hemlagad norrländsk hjortronsylt. Med plättar smakade den verkligen mums.

Lämna ett svar