Köld

Snart börjar det bli ett utslitet skämt: ”Var fasen är den globala uppvärmningen ?” Det har varit under -20 grader varje natt den här veckan och kylan börjar krypa in överallt. Man får ingenting vettigt gjort utan måste gå runt och kontrollera att ingenting fryser och täta och isolera allting.

Efter flera varma vintrar är det dåligt med köldutrustningen. Det blir att söka fram alla gamla utrustningar och spika ihop extra burar för att isolera. Och ändå funderar man om man glömt nånting viktigt. Vattenrören är numera av plast och spricker sällan fastän de fryser – men det kan dröja till midsommar innan de tinar upp på nytt i värsta fall.

Den nya flisvärmeanläggningen är visserligen i gång men bara provisoriskt. Den gamla flismataren skulle nog klara en vanlig vinter men den har problem med den här kylan (-23 grader i natt). Förstås måste man elda i vedspisen och kakelugnarna hela tiden. Det var tur att de inte revs då farsan installerade centralvärme i början på 1950-talet. Och ved finns det i lidret hur mycket som helst. De varma vintrarna har gjort att åtgången varit minimal så vedlidret är sprängfyllt av torr ved.

Någon prima ved är det ju inte – bara halvruttna stockar som man inte kunnat flisa. Men visst värmer de också även om man måste bära in stora mängder. Mest är det rötskadade lommar som ingen velat ha. Men de går bra att klyva i den här kylan. Den gamla klyvyxan fungerar bra. Och så får man ju varmt redan genom att klyva veden.

Nu är det läge att plocka fram svenska armens vita fårskinnspäls. Den kan man inte använda i varmare väder. I – 20 grader blir man ännu svettig i den. Kombinerad med äkta sibiriska filttossor och sibirisk sobelpälsmössa (som brorsan köpt i Moskva) håller den ledigt all kyla ute.

Till skogen kan man inte fara i den här kylan. Förstås är det möjligt men kylan gör metallen skör och sönderkörning tar en massa tid att reparera. Fast ett par varv med den lilla traktorn måste jag ta för att få hjulspår så vintervägarna fryser ordentligt. Mossa och gräs isolerar otroligt bra och man måste köra spår för att få vägarna att frysa. Men om man lyckas få ordentliga vintervägar så håller de långt in i maj.

Lämna ett svar