Vinterbygge

Kölden visade att den gamla flismataren var för liten och den nya ryms inte i pannrummet. Så det blev plötsligt att bygga på vintern – ett nytt flislager utanför pannrummet. Stommen fick vi upp förrän det kom så mycket snö, men takplåtarna skruvade vi fast då det redan kommit en hel del snö och  – vad värre – det började blåsa yrsnö. Ifall man glömt det så kom man bra ihåg varför man har bråttom att bygga på sommaren (eller på hösten).

Det var bitande kallt i blåsten och fingrarna blev så stela att man knappt kunde hålla hammaren – men inte heller kunde man räta på fingrarna och släppa den. Så med jämna mellanrum måste vi gå in i pannrummet och värma oss tills fingrarna åter började fungera.  Och så upp på taket igen.

Julen förorsakade inte heller fritidsproblem. Värmen fungerade inte i norra delen av huset så jag bytte cirkulationspump på julaftonsdagen. Ännu en halv timme förrän julmiddagsgästerna skulle komma stod jag med en massa stora rörtänger och osade svavel i stugan – men fick värmen att cirkulera i alla fall.

Juldagen var också räddad. I julbastun fick vi plötsligt ström i kranen – luftkabeln hade börjat krångla. Så juldagen bytte jag till en jordkabel som till all tur blev nedgrävd på sommaren. Klockan elva på kvällen fungerade igen strömmen.

Därefter skulle skivorna på väggarna på flislagret och det var litet varmare ett par dagar men de sista dagarna har det igen blivit – 13 grader. Man fick värma upp sej genom att skotta snö och hugga ved först …

En riktigt lyckad julhelg alltså. Och idag var flisen slut så jag fick värma upp traktorerna och köra flis så nyårsdagen gick bra den också.

Nästa sommar skall jag bygga så in i norden …

Lämna ett svar