Vintervägar

I dag körde jag upp vintervägarna i skogen. Vilken skillnad i jämförelse med förra vintern ! Då var det regn och djupa spår i leran och nu var det -20 grader och djup snö. Inte så farligt i den tätaste skogen där det bara var 20 cm snö men i alla öppningar låg det 30-50 cm snö. Det gick långsamt eftersom hjulen fick mala sej fram genom lös snö.

Men det är viktigt att köra upp spår. Då fryser marken under spåren. Lös snö isolerar mycket bra så där fryser marken nästan inte alls. Till all tur kom det en veckas köld på nästan bar mark i början på december så vintervägarna håller nog i år.

I alla fall måste man köra ordentliga spår. Om man lyckas få spåren at frysa till is så kan man köra på dem ända in i maj !

Men skogsarbete blir det inte med -25 grader. Det går nog i princip men all metall blir så skör att man nästan säkert kör sönder nånting och så kan man förlora en eller två veckor på reparationer. Så jag sysslar med verkstadsarbete nu medan det är kallt.

Det nya värmesystemet fungerar ganska bra. I verkstaden är det hela tiden plusgrader och det är skönt att inte behöva arbeta med iskalla maskiner. Med en fläkt bakom en 100 kW radiator får jag ganska snabbt upp temperaturen också på maskiner som kommer direkt från skogen.

Det finns en hel del verkstadsarbete på skogsmaskinerna. Litet överdrivet kan man säja att man får jobba en vecka i verkstaden för att få maskinen att arbeta en vecka i skogen. Men så har jag också bara gamla  maskiner som jag bygger om och moderniserar hela tiden.

Lämna ett svar