Järn

Nu då äntligen julen är förbi (min järnhandel hade stängt till 11 januari) och kölden börjar ge med sej så åkte jag in till Borgå efter ett lass järn. Det var plåtar och stålprofiler för nu skall det byggas nya hyttar till traktorerna. Det gamla plasttaket på Belarusen klarade inte skogsarbetet utan var sprucket och läckte ordentligt. Men nu skall det bli stål och plåt i stället.

Med vinkelslip och svetsar skall fyrkantprofiler och stålplåt formas till ett nytt tak. Nya strålkastare skall installeras och taket formas så att det finns en stark stålram utanpå som klarar av att skogslastaren lägger sej utanpå taket – det händer ibland. Skogsarbetet är mycket värre för maskinerna än åkerarbetet. Ibland kör man emot något träd – då en hjulet plötsligt far ned i en grop eller så kommer det en stor kvist eller rot in genom fönstren. Eller en stock.  I värsta fall stjälper hela traktorn men det har – peppar, peppar – inte hänt mej ännu.

Man bygger starkt men inget verkar vara starkt nog i skogen. Så det blir att förstärka en del konstruktioner igen. Till all tur har jag numera en verkstad som är varm året om (flisvärme) så det är rena nöjet att jobba där.

Lämna ett svar