Tvärs genom Finland

Nu har två dagar gått nästan i sin helhet med att köra upp nästan till Kemi och tillbaka. Eftersom man bara köper begagnat (skrot) så gäller det att ta vara på tillfället. Men kan hitta bra och förmånliga saker på nätet men man måste ha massor av TID …

I närmare tio år har jag sökt efter en större begagnad flismatare för att förstora min fliseldningasanläggning. Som nya har de helt hutlösa priser. Jag hade redan besluta bygga alltihop själv från början till slut men så råkade det komma en 80 kW flismatare till salu – men ungefär så långt härifrån som man kan komma i Finland.

Det var bara att hoppa i den stora paketbilen tidigt på måndag morgon och köra 700 km nästan till Kemi. Först då man skall köra genom Finland så inser man hur stort det är.  Förr körde man genom skog och åter skog – nu kör man genom skog och kalhyggen. Visst var det bättre förr.

Att sitta hela dagen i en bil är värre än tungt arbete. Musklerna i bakändan börjar protestera allt mer och blir allt styvare. Ett par kaffepauser och en bit mat förbättrade inte situationen nämnvärt. Först klockan sju på kvällen var jag framme. Sedan var det bara att lyfta in flismataren (nästan ny) och betala och så iväg igen.

Nu orkade jag inte köra hela vägen tillbaka hem utan stannade över natten i Jakobstad hos min svägerska. Men det blev i alla fall 1000 km körande samma dag.

Återresan i dag var inte lika lätt som uppresan. I går var det torrt och bra före men i dag började det snöa. Det gick an till Jyväskylä men sedan började issörjan frysa och det såg illa ut. Till all tur svängde en långtradare in framför mej och sällan har man varit så glad att åka bakom en sådan. Den klämde nämligen ut issörjan så det blev ganska bra spår att köra i.

Nu är flismataren urlastad (med hjälp av en massa verkstadsdomkrafter på hjul) och står i verkstaden. Där får den vänta på lugnare tider för nu skall det sista plöjas och sedan skall värmen kopplas till det andra huset.

Men till allra först skall det sovas …

Lämna ett svar