Fixa en kamin (Husqvarna)

Kaminer har aldrig varit så vanliga i Finland som i Sverige – kanske därför att en stor del av Sverige ligger söder om Finlands sydkust. Men i vårt hus i Medåker, Arboga finns det två kaminer och vi har lärt oss att kaminer är väldigt bra värmekällor även om de inte magasinerar värme nästan alls. De värmer upp luften mycket snabbt. Då man eldar i kakelugn så tar det nästan ett halvt dygn innan man får upp värmen. Fast då hålls den lika länge varm också.

På Blocket.se finns en hel del riktigt förmånliga kaminer till salu. Priserna kan vara under 1000 kronor. Det är förstås inte renoverade kaminer. Även om gjutjärnsskalet är alldeles helt så kan murningen av eldfast tegel innanför vara i dåligt skick. Jag köpte två kaminer: Husqvarna 150 och 155. De är emaljerade och ganska lika den Ankarsrum Viking 86 som vi har i Medåker som huvudvärmekälla för nedre våningen. Men luckan på Husqvarna går uppåt medan den på Viking går nedåt och det samlas lätt en massa skräp på luckan då man fyller på ved.

DSCN4267

Husqvarna 150 är äldre än 155 och har ingen kokplatta med lock som 155. Det finns dessutom numrorna 151, 153 och 157 som är likadana som 155 men av olika storlek. Litet data:

Modell                    150          151          153          155          157

Värmekapacitet      200           70           140          250          350  kubikmeter

Vedutrymme             21             6            11            16             21  liter

Vikt                           100          40            60            75             95 kg

Höjd                            74          58            68           68             74  cm

Bredd x djup        43×23   22×19      27×23    38×23       43×23  cm

Rökrörets diameter är 113 mm för alla även om Husqvarnas katalog från 1943 anger att 150 har 127 mm diameter. Åtminstone vårt exemplar av 150 har 113 mm.

Som synes så är 151 ganska liten. Till och med de största modellerna är relativt små om man är van vid kakelugnar men värmer bra. Skillnaden är närmast i magasinerandet men man måste betänka att en kakelugn väger tusentals kilo.

Det eldfasta teglet innanför gjutjärnsskalet är absolut nödvändigt. Annars spricker gjutjärnet vid eldning. Ofta är teglet sprucket men det har ingen större betydelse. Man bara smetar på lerbruk innanför och pressar så mycket man kan in i sprickorna. Använd ABSOLUT INTE CEMENT ! Den är för hård och spricker vid eldning.

Men om tegelbitarna fallit bort så måste teglen förnyas. En kamin borde transporteras i stående läge för att minska riskerna för att teglet faller bort. Och har det fallit bort så är det näst intill omöjligt att mura tillbaka det på plats för det blir närmast grus.

DSCN4408

Så här kan bakväggen se ut. Det har varit två hela tegel och ett par bitar ovanför bredvid rökutgången.  Det såg ganska helt ut förrän man började röra vid det. Men sidorna var redan nedfallna så allt måste förnyas.

Så gäller det att hitta eldfasta tegel av rätt storlek. Det bör vara 25 mm tjockt och då finns det 15×30 cm och 23×11,5 cm. Två 15×30 cm passar bra för bakväggen och till sidorna behövs sju 21×11,5 cm (ett måste klyvas) för 155:an. Men det är värre för 150 (och 157) där bakväggens tegel bör ha bredden 34 cm. Det betyder en 4 cm smal remsa så jag beslöt att inte byta bakväggen alls på 150:an. Med försiktigt lirkande kunde sidoväggarnas tegel bytas utan att bakväggen skadades. Jag skall sätta på ett lager lerbruk och hoppas på det bästa.

Längst nere finns det två sneda tegel som vanligen är spruckna också men som knappast behöver bytas. Kall luft strömmar in nedifrån och kyler nedre delen ganska bra så lerbruk torde fungera utanpå sprickorna.

Kaminerna är byggda av fyra gjutna sidor som hålls ihop av botten och topplock. Dessa är fastskruvade med fyra skruvar och det första man bör göra är att få bort dessa. Vanligen är de helt fastrostade men med en gassvets kan man värma upp muttrarna tills de bli vitglödande och då skruvar man bort dem. Men man får värma bara en kort stund. Om gjutjärnet får för stor värmeskillnad mellan olika delar av skivan så spricker den. Muttern blir vitglödande ganska fort men svalnar också fort så man måste upprepa värmandet flera gånger. Det är bra för rosten tycker inte om värmeväxlingar och lossnar efter ett tag. Använd hårda handskar (inte det mjuka skräpet) och tång.

Då man lyft bort takplattan kan det vara bra med en skruvtving eller liknande som håller ihop skalet medan man arbetar.

DSCN4417

Både 150 och 155 skall ha 21 cm långa sidotegel så 23×11,5 måste kapas. Det går bäst med en vinkelslip och diamantklinga. Vinkelslipen får gärna vara av modell större för det är tungt arbete. Man skär en skåra runt om stenen och så knackar man försiktigt med hammare vid skåran (helst en murarhammare med flat och rak hacka). Stenen bör hållas i handen – inte på hårt underlag. Då man knackat en stund runt stenen vid skåran så börjar ljudet ändras och bli dovare och sedan spricker stenen snyggt vid skåran (för det mesta).

Det finns små hakar på skalet som man måste såga hack för i teglen. Sidoteglen bör sitta riktigt tätt intill skalet – då passar två 15 cm tegel precis i bakväggen. Sidoteglen radas in först och sedan bakväggen som hålls på plats av rökutgången som är fastskruvad med två bultar.

DSCN4431

Här är sidoteglen inradade (uppifrån). Det översta måste klyvas. Då 150 inte har kokplatta bör det finnas tegel också i locket. Två 15×30 cm kapas till 21 cm och anpassas till locket.

DSCN4432

Där teglen ligger finns en förhöjning i locket så teglen kan inte vara bredare. Mitten är den hetaste delen men sidorna kan täckas med lerbruk. Den ursprungliga tegelsatsen hade säkert ett enda tegel i locket som låg på fyra små hyllor i väggarna men tegelsatsen kostar över 2000 kronor (ca. 250 euro) medan dessa tegel kostade 15 kronor/st. (15×30 cm) och 3 euro/st  (23×11,5 cm). I stället satte jag in ett flatjärn snett under locket som håller upp teglen tills lerbruket har torkat. Hålen för skruvarna bör vara stora och avlånga för järnet utvidgas ordentligt vid eldning.

DSCN4434

På framväggen mellan luckorna bör också finnas ett tegel. Ett 15×30 cm är litet för kort men med två remsor på var sida fasthållna av lerbruk så blir det hyfsad isolering. Det här teglet ligger på en hylla och hålls på plats av en stålvinkel som är fastskruvad uppifrån. Den var borttappad så jag fick tillverka en ny.

Sedan läggs stenarna utanpå snedjärnet och de fyra små hållarna och locket skruvas på. Nu svänger jag bultarna så att muttrarna kommer uppåt. Det är inte så vackert men mycket lättare att skruva bort.

DSCN4436

Ännu skall bara luckor och spjäll sättas fast men först skall kaminen förses med lerbruk innanför. Tanken är att försiktigt svänga den upp och ned och sätta lerbruk kring locket och försiktigt svänga den rätt och sätt lerbruk kring nedre delen. sedan bör den helst inte flyttas utan bara sätta fast i rökröret och eldas efter nån vecka då lerbruket torkat.

Och eldas försiktigt för sprängeldning leder bara till att den spricker.

Det här inlägget postades i Byggnadsvård, Gamla folkskolan. Bokmärk permalänken.

26 svar på Fixa en kamin (Husqvarna)

 1. Tommy skriver:

  Hej!
  Tack för tippset! Har en Husqvarna 155, där bakdelen är sprucken, ca 20cm. Skall jaga en till 155 och byta ut….

 2. Nina skriver:

  Intressant…. Jag skall försöka köpa en gammal Huskvarna kamin emaljerad jugend på blocket. Skall kika på den i veckan. Hur transporterar jag den ”lättast”. Man får väl vara två och kan man ta den på en säckakärra när den har fyra små ben? Hoppas att du kan ge mig lite råd….

  • Bos-Sestu Nisse skriver:

   Den är inte så förfärligt tung men en paketkärra (säckakärra) är till stor hjälp. Jag har en liten hopfällbar från Biltema i paketbilen och det gick fint med hjälp av ett par plankor. Det misstag jag gjorde var att lägga den att ligga. Då föll nämligen en del av de inre eldsäkra teglen ned av skakningarna så jag fick byta allihop. Det var inte svårt men tog litet tid. Och så bör man täta dem med eldfast lera (finns i byggnadsvårdsbutikerna). Transportera den stående ! Man kan spänna fast den så den inte stjälper. Jag köpte en del bra eldfasta tegel från Köping som passade precis för 155 men var litet för små för 157.

   • Nina skriver:

    Tack för tips! Det hela gick bra. Nu håller jag däremot på att renovera en HQ no66 emaljerad och letar handtag till vedluckan. Det är ett avlångt i bakelit – alltså inte en rund knopp, som på HQ155 som jag också har i källaren. Det är praktiskt med många kaminer – en på var våning! Jag kan skicka en bild om det behövs.

    • Bos-Sestu Nisse skriver:

     Jo, kaminer är praktiska för de tar upp värmen snabbt men man bör helst ha dem i varje rum. Vi har ett litet rum på övre våningen som nu renoveras och skall sätta in en liten kamin där.

     Att hitta reservdelar är inte så lätt. Det finns en mängd brännjärn till nästan varje gammal modell men handtag är mera sällsynta. Du har förstås kollat in eldkraft.se och josefdavidsson.se ? Jag har den erfarenheten att man köper kaminer bäst på blocket.se men smådelar hittar man bäst på tradera.se. Men man kan få vänta ganska länge innan rätt del dyker upp. Ifråga om handtag kan du kolla in dörrhandtag av bakelit hos byggnadsvårdsbutikerna. De kanske har nånting som passar – åtminstone liknar de ganska mycket.

     Ett problem då man söker på nätet är att hitta rätt sökord. Ibland kan prylen ha alldeles fel benämning ! Lycka till ! Jag skall snart börja installera vår nya stora kyrkokamin i slöjdsalen på gamla folkskolan. Det kommer ett inlägg senare om installationen.

     • Nina skriver:

      Tack! Jag fann mitt ledade bakelit handtag till sist – som jag förstod är hårdvaluta. Jag har även funnit en nätt gammal köksspis HQ 729 (vitemaljerad) som jag skall få in i det smala köket. Så nu har jag snart fyra ”kaminer” i stugan och till vintern, när sotaren har godkänt det hela, skall jag elda i slungpipan som nyligen blivit glidgjuten. Ser framemot ett inlägg med fina bilder om installationen i folkskolan. Gillar dina reportage med vackra bilder!

 3. Pingback: Renovering av kamin del 1 | LantExperiment

  • Bos-Sestu Nisse skriver:

   Jo, den är fin. Men jag föredrar 155 som är litet mindre för standardteglen (eldfasta) passar bättre.

 4. Andreas skriver:

  Hej
  Jag har köpt 2st HQ155 som jag skall renovera, tänkte blästra bort emaljen och sen bara svärta dom.
  Såg att du köpt ditt tegel i Köping, vart då om man får fråga?

  Har precis plockat ut allt mitt tegel ur den och funderar lite gällande att köpa en tegelsats alternativt köpa löst tegel och anpassa…

  Kan skicka lite bilder på hur jag gick tillväga med HQ155 sen när jag är klar.

  Mvh

  • Bos-Sestu Nisse skriver:

   Sorry, det har varit bråttom i verkstaden den senaste månaden. Teglen till kaminen köpte jag via en annons på Blocket men annonsen tycks inte finnas kvar nu mera. Man får eldfast tegel från byggfirmorna (t.ex. Beijerbygg) med måtten 230x114x25mm. Däremot tycks det vara svårare att få tag i 150×300 mm som ju passar bra till bakväggen på 155:an. Det större formatet 300x150mm tillverkas av Randers Tegl AB och har benämningen 10A. XL-bygg har det åtminstone i vissa butiker (Vänersborg).

 5. Mats skriver:

  Ni som har en Viking 86 kanske kan hjälpa mig. Jag saknar de två skruvar som fäster muffen för rökröret. Vet någon vad det är för dimension/längd/gänga?

  • Bos-Sestu Nisse skriver:

   Vi har en Viking 86 men jag har aldrig kollat hurudana skruvar där finns. Men jag skulle tippa på M-gängor (M8 ?) Man måste troligen rensa gängorna från sot och aska med en gängtapp (kolla Biltema). Eller så sätter du in genomgångsskruv med mutter och i så fall med muttern utåt.

   • Mats skriver:

    Nja, möjligen M6, men jag befarar att det är en tumgänga. Jag får prova. Annars göra som du föreslår. Tack för hjälpen

 6. lasse skriver:

  Finns det kokplatta till husqvarna 155 eller kan man koka vatten på spislocket?

  • Bos-Sestu Nisse skriver:

   Husqvarna 155 har ett lock och under det en kokplatta. Husqvarna 150 som är äldre har ingen kokplatta och lämpar sej inte för att koka vatten även om det blir ljumt.

 7. Marie skriver:

  Tusind tak for alle informationerne. Jeg har en 151 som jeg vil montere i mit køkken. Jeg ved ikke om røgen må gå ud af toppen og man så lukker bagudgangen. Det er blot et hul under toppladen, måske der har været ringe til en gryde oprindeligt?

  Og jeg mangler det lille runde spjæld på forsiden, forneden..kan jeg mon købe det et sted?

  Mange tak og hälsninger
  Marie

 8. Marie skriver:

  Tusind tak for alle informationerne. Jeg har en 151 som jeg vil montere i mit køkken. Jeg ved ikke om røgen må gå ud af toppen og man så lukker bagudgangen. Det er blot et hul under toppladen, måske der har været ringe til en gryde oprindeligt?

  Og jeg mangler det lille runde spjæld på forsiden, forneden..kan jeg mon købe det et sted?

  Fremstillingsår? kender du det?

  Mange tak og hälsninger
  Marie

 9. JACOB skriver:

  Hej jag håller på och renoverar en HQ155 och undrar om det går att hitta ett original spjäl isåfall var? MvhJH

  • Bos-Sestu Nisse skriver:

   Det kan hända att det finns på Blocket.se. Man kan också söka på firmor som har reservdelar till kaminer. Det verkar i alla fall som om de mest har delar till spisar.

   Man kanske kan anpassa ett spjäll från en annan kamin ?

 10. Per-Göran skriver:

  Hej.
  Kul med folk som tar vara på alla dessa fina spisar och kaminer.
  Jag har kommit över en 151 och den skiner nu i svärta men tyvärr var ståroster borta så jag letar efter ett sådant för att få den komplett.

  Kanske du eller någon annan har ett över från någon kasserad kamin. Dom finns ju också.

  Mvh

 11. Bos-Sestu Nisse skriver:

  Jag har tyvärr bara de stora Husqvarna 155 och uppåt. Det finns säkert gamla kaminer men det gäller att hitta dem. Kasserade kaminer finns sällan på Blocket (även om en del är ganska dåliga). Om du har någon kaminfirma i närheten så kan det löna sej att fråga runt. Byggnadsvårdsaffärerna kan också ha udda delar. Kolla byggnadsvard.se …

 12. Lars P skriver:

  Jag försöker sätta mig in i och få fart på en gammal HQ 151.
  Är det sant att denna skall innehålla eldfast tegel med tanke på att den är väldigt trång?

  • Bos-Sestu Nisse skriver:

   Det är nog nödvändigt med eldfast tegel för att plåtarna inte skall brännas sönder. Men det finns tunna eldfasta tegel som är lämpliga för din kamin (cirka 20 mm tjocka). Mura med lerbruk – absolut inte med cementbruk för det spricker i hettan.

 13. Malin skriver:

  Hej, har en gammal Viking 85 Ankarsrum där stenarna är hela, men ligger huller om buller nu. Har någon en bild på hur de ska sitta?
  Måste man fästa dem med eldfast lera? (jag är total novis)

  • Bos-Sestu Nisse skriver:

   Det är inte så noga hur de placeras : Sätt dem runt ytterväggarna. Du måste troligen skaffa nytt eldfast tegl ifall det gamla har smulats sönder. Finns ungefär 20 mm tjocka. Välj gärna sådana mått som passar kaminen så att du bara behöver sätta eldfast lerbruk i hörnen. Jovisst måste det vara lerbruk – absolut inte cementbruk som spräcks av hettan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *