Kaffi å kaku söndagen 6 november

Alla intresserade är välkomna till gamla folkskolan

SÖNDAGEN DEN 6 NOVEMBER 2011 kl. 14-17

på öppna dörrars dag. Vi firar att gamla folkskolan (byggd 1899 av våra far- och morföräldrar) återgått i byns ägo genom en donation av Lappträsk kommun. Den ägs nu av föreningen Gamla folkskolans vänner i Hindersby rf och skall vara öppen för alla bysbor i Hindersby och Bäckby samt andra enligt anhållan. Folkskolan tjänade i hundra år som skola för Hindersby och Bäckby – efter 1952 som slöjd- och gymnastiksal. Det skall den fortsätta med men i form av frivillig verksamhet.

Alla generationer Hindersby- och Bäckbybor efter 1899 har gått i skolan här så huset är en naturlig samlingspunkt. Tanken är att komplettera Hemborg med sådana  utrymmen som inte finns där: arbetsutrymmen, kontor, lager och arkiv. Huset skall vara öppet för alla föreningar och också för de bysbor som inte är med i någon förening.

Föreningens uppgift är närmast att se till att huset hålls i skick. Vi har redan putsat upp omgivningen, grävt ned vattenledning och fiberkabel men först nästa sommar börjar det egentliga restaureringsarbetet. Huset är i fint skick så större arbeten behövs inte men nytt värmesystem kommer att installeras så det blir billigare att hålla varmt och så  att risken för vattenskador minimeras. Planerna för framtida arbeten finns i ansökan om bidrag till Finlands hembygdsförbund (projektplan 2011-2014).

Vi önskar alla välkomna till gamla skolan.

 

Det här inlägget postades i Gamla folkskolan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *