Beprövat byggande startar onsdag 29 maj

Med tanke på alla mögelhus (över hälften av skolorna har mögelproblem !) så börjar det vara tid att kritiskt fundera på hur man bygger. Plastmetoden har prövats  i omkring 50 år och visat sej ge just mögelhus. Inte nödvändigtvis men det moderna  plastbyggandet är mycket känsligare för fel och slarv än det gamla beprövade byggandet.

Det är fråga om två problem: Material och metoder. Till all tur har vi ännu kvar kunskap om metoderna även om den blir allt sämre och mest finns hos äldre personer.  Men det är problem att hitta äkta material. Bygghandeln skall man alls inte gå till för där finns mest bara skräp numera. Färghandeln är ännu värre.

Så vi börjar med en studiegrupp i Beprövat byggande i samband med upprustandet av gamla folkskolan. Deltagandet är gratis tack vare Kulturfondens stöd (vi tackar och bockar) men för att få garanti för kaffe så är det bra att meddela att man kommer (till styrelsen eller Nisse Husberg, 019-614056 epost Nisse.Husberg<opa>gmail.com).

Vi träffas på gamla folkskolan i Hindersby och börjar med material.  Nu finns det faktiskt handel för gammalt beprövat material och Byggnadsapoteket i Billnäs är ett bra ställe att söka efter material av god kvalitet. Titta på www.byggnadsapoteket.fi för mera information. Det är grundat av Anette Ringbom och Jari Ahlqvist som hade problem att hitta material då de skulle renovera ett gammalt hus. Därifrån kommer Rolf Ringbom och berättar om material för beprövat byggande

onsdagen den 29 maj 2013 kl. 18:00 på gamal folkskolan i Hindersby

Tillfället är öppet för alla gratis och går på två språk: östnylendskå och skolsvenska. Ingen översättning :-). Om nån kommer långtifrån så sätt in Hindersbyvägen 565 i Lappträsk på navigatorn (har du TomTom så kasta bort den och köp en annan med bättre karta – Teleatlas kartor har inte svenska adresser). Man kan köra riksväg 6 mot Kouvola och svänga av mot Lovisa i Lappträsk centrum samt därefter genast (100 m) till vänster mot Hindersby. Sedan är det bara att köra rakt fram  tills ni ser gamla folkskolan till höger:

gamal_folkskolan_2012_DSCN0692

Det är inte klart än när följande träff blir – det beror på när det passar för dem som är intresserade. Programmet blir troligen mera praktiskt byggande och mindre modeinredning – att börja måla gamla fina möbler vita enligt dagens idiotstil (shabby chic) eller måla plastfärg kommer däremot alls inte på fråga. Men för övrigt kan man komma med förslag. Vi använder inte bara hammare och yxa utan också ackuskruvdragare och krysskruv (och Torxskruv). Nån måtta får det vara på allting.

Punkter som vi åtminstone kommer att behandla helt enkelt därför att de behövs i gamla folkskolan är:

– trägolv

– väggar (spännpapp, lumppapp, insulit, tapeter)

– kakelugnar (plåtskalsugnar) och pipor

– dörrar och fönster

– yttertak

– värme och vatten

– elinstallationer (huvudsakligen ytinstallationer) och lampor

– färger och målning både utomhus och inomhus

Märk väl att allting gäller också nya hus !

Med stöd från Kulturfonden har vi kunnat anskaffa ett litet bibliotek med böcker om beprövat byggande (kallas oftast byggnadsvård). Böckerna och tidskriften Byggnadskultur finns på gamla folkskolan.

Tanken är preliminärt att studiegruppen skall träffas under sommaren och hösten med undantag för skördetiden. I vinter gör vi möjligen en paus åtminstone den kallaste tiden  eftersom det är dyrt att värma upp skolan. Men det får vi se hur det blir.

Sedan är det meningen att också samla in äkta östnyländsk byggterminologi så framtida generationer vet skillnad mellan blankå och brää och har en aning om vad eitt tridideilsrööst är.

Alla välkomna !

 

Det här inlägget postades i Byggnadsvård, Gamla folkskolan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *