Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd

Under de fem senaste åren har Lappträsk hembygdsförening genomfört en omfattande inventering av gamla kulturväxter i nejden. Samlingarna är redan ganska stora och många av de prydnads- och nyttoväxter som har samlats in är redan planterade på hembygdsgården Kycklings i centrala Lappträsk.

Ky_appelutst_0225

Under inventeringens gång kom äppelträden att få den största uppmärksamheten eftersom det visade sig att det på många gårdar växer gamla äppelträd av förnämliga sorter. Det här är med största sannolikhet ett resultat av att Lantmannaskolan i Östra Nyland verkade på orten under åren 1913 – 1957. Eleverna fick lära sig sköta trädgårdar, ympa träd och ta hand om skörden. Under de kalla krigsvintrarna dog ändå en stor del av det planterade materialet, men de sorter som överlevde visade sig vara speciellt härdiga sorter som kan odlas också östligaste Nyland där klimatet är betydligt strängare än i andra delar av Nyland. De här träden har nu förökats genom att samla in kvistar som ympats in på härdiga fröstammar av sorten Antonovka. I detta nu har några hundra träd redan planterats ut i olika trädgårdar i Lappträsk. På Kycklings finns 76 nya äppelträd och 7 päronträd. Ytterligare omkring 20 äppelträd väntar på att bli planterade, några päronträd samt ett antal plommon- och körsbärsträd. Många bärbuskar har planterats och likaså ett relativt stort antal prydnadsväxter.

Vi har en helteckande lista över alla våra ympade träd. Moderträden är utmärkta och varje nytt träd är numrerat. Då är träden grupperade och beskrivna enligt var moderträden växer, men det är kanske ändå lättare att presentera äppelsorterna genom att indela dem på vädertaget sätt i sommar-, höst, och vinteräpplen.

Sommaräppelsorter

Norrby-Petas 3: Korobovka (Långsjöns eller Esters päronäpple). Det här äpplet mognar väldigt tidigt och går att använda till mos eller saft redan i slutet av juli. Då det är helt moget i början av augusti är det ett synnerligen gott bordäpplet. Det är ett litet runt äpple med lämplig sötsyrlig svagt päronlik smak.

NorrbyPetas3_0158

 

Jossas 5: Vit Sommarkalvill. Tidigt äpple, mognar i augusti. Ganska litet avlångt gulgrönt äpple med ibland en svag rodnad på solsidan. Mycket god smak men hållbarheten är kort och äpplet ramlar lätt från trädet. Möjligen finns samma sort i två andra trädgårdar. Glansigt

 

Jossas5_0142

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sävstaholm finns i ganska många trädgårdar. Ett vackert rosenstrimmigt gott sommaräpple, men tyvärr är hållbarheten kort. Glansigt

leevisafstaholm_1101

Bergius eller Röd Sävstaholm är likaså ett relativt vanligt äpple. Mycket gott, vackert och härdigt. Ger ett rosenrött äppelmos. Glansigt men med tydliga korkprickar.

18_leevibergius2_1105

 

Maj-Britts Purpuräpple (eller Bergius). Ett lika rött och vackert äpple som Bergius men mognar en aning senare. Formen helt rund.

 

Lill-Stu Nybergs 1 och 2: Sockermiron. Plattrunt medelstort eller mindre mörkgrönt äpple med röda strimmor. Skalet är strävt. Fruktköttet behagligt rent sött, aningen grovt. Det ser ut att Sockermiron förekommer i flera olika varianter. Mer eller mindre rödstrimmigt med grön eller gul grundfärg.

Joufs_sockermiron_0241

St1_0233

 

Tallberg-Mickels 8, Joufs 8: Borgovskoje. Ett medelstort äpple, rödstrimmigt och koniskt till formen. Rent behagligt sött.

T-Mickels8_0137

 

Joufs8_0252

 

Hyvölä 1: Vit Astrakan. Ganska stort äpple, grundfärg gul, ibland enstaka röda strimmor. Fruktkött saftigt, ibland genomskinligt. Skafthålan sluten, ibland med knöl. Vit astrakan finns på några andra gårdar också.

Hyvola1_0230

 

Irmelin Nyman: Rupert. En gammal kanadensisk sommarsort som en tid planterades aktivt. Medelstor aningen kantig grön frukt. Saftig, behagligt sötsyrlig smak.

Rupertbordet_1581

 

Slätis-Pottas 2: Antingen Transparente Blanche eller Klaräpple. Ljusgrönt medelstort eller lite mindre äpple som kan bli genomskinligt. Samma sort finns på ett antal gårdar och särskild tonvikt läggs på att reda ut vad som är TB och vad som är det ännu äldre Klaräpplet. Klaräpplet ska också vara härdigare än TB. Kallades för Gustaf I:s munsäpple.

StOdeklar_0240

 

Grönkulla 1: Sommargylling, Virginskt rosenäpple ?

Gronkulla1_0263

Kycklings gammal 1: Vit Nalif, Alabasterpipping. Ett plattrunt medelstort vitt äpple. God sötsyrlig smak men förfars ganska fort.

 

Sestu: Gul Nalif. Ljusgult runt äpple med endel åsar. Färgen ljusare än TB.

Sestu-GulNalif_0238

sestugulvitappelitrad_1144

 

Sestu: Bernhard. Lokal sort. Grönt aningen koniskt äpple med angenäm syrlig smak. Bra hushållfrukt men far snabbt illa.

12_sestuBernhard_1113

 

Kycklings nya: Sara. Lokal sort, fröavkomma från Vit Nalif. Ljusgrönt runt synnerligen gott äpple.

KycklingsSara0251

 


Tallberg-Mickels 2: Okänd sort, kan vara Revals Päron

T-Mickels2_0134

 

Tallberg Mickels 3: Okänd sort

T-Mickels3_0131

 

Tallberg-Mickels 5: Okänd sort

T-Mickels5_0136

Församlingen 5, Slätis-Pottas 1a, Joufs 6: Sommarkanel. En överraskning i den här inventeringen är att den här gamla kanelsorten hittas på så många gårdar. Ypperlig sommarfrukt som mognar före de andra kanelsorterna.

Forsaml5_0254

 

 

Höstäpplen

Kaneläpplen finns på nästan alla gårdar. Det om något bevisar att de är väldigt härdiga och också mycket omtyckta.

Brun kanel eller Ananaskanel: Den äldsta kanelsorten enligt Alexandra Smirnoff. Och den med mest särpräglad smak. Ett fullt utveckla ananaskaneläpple är en verklig smakupplevelse. Äpplet är plattrunt av medelstorlek. Grön grundfärg och brunmörkröd täckfärg. Några av de bruna kanelsorter vi funnit är Jossas 3, Heimbacka 1, Gustafsberg 2, Nordea 1.

Jossas3_0258

Jossas3_tradet_0145

Gul Kanel: Det här äpplet är betydligt ljusare i färgen än de andra. Gult med aningen orangeröda strimmor. Smaken är ypperlig och sorten förekommer den också på många gårdar. Speciellt fina gul kanel träd är Matsandas 1 och Hagmark Gul Kanel.

Matsandas1_0255

Röd Kanel: Säker den vanligaste äppelsorten i våra trädgårdar. Ett synnerligen vackert äpple med sin grannröda färg och sin vackra plattrunda form. Då det är fråga om både en gammal och vanlig sort finns det en viss variation mellan de olika träden. Variationen kan naturligtvis även bero på växtplats och ålder. Bland de finaste röda kanel frukter kommer från en sedan gammalt obebyggd tomt Matsandas 2 i Lindkoski. I vår inventering har vi tagit flera andra fina röda kanel träd också till förökning. Försmalingen 1 och 3, Anderssons trädgård (AnTr) 1 och 3, Norrby-Petas 1 och Stenvilla öde 3.

AnTr1_0190

AnTr2_0257

 

AnTr14_0209

 

Lill-Stu 1: Faafas Trä.

22_lillstufaafasetc_1134

 

Lill-Stu 2: Höststrimling

21_lillstuhoststrimling_1088

HoststrimlingSjundea_1650

 

Gamla Marieberg: Snygg

KySnygg_0181

 

KySnygg_0178

 

Gamla Marieberg 1, Joufs 1: Risäter

23_joufsrisateretc_1140

 

Församlingen 4: Ringstad?

Forsaml4_0213

 

Stenvilla 4: Svensk Rosenhäger.Ett vackert äpple med stundom rosigt fruktkött.

St4_0408

 

 

St4_1615

 

Stenvilla 7: Kan vara Grågylling. Man kan se att trädets stam är vriden.

 

stenvilla7

 

 

Stenvilla 10: Charlottenthal.

Stenvilla10_0267

 

Stenvilla 11: Borovinka.

St11_0375

 

Jossas 1 och Lindkoski-Simosas: Charlamovsky

Simosas_charlam_0273

 

Stenvilla 12: Tsarens Sköld

Stenvilla12_0272

 

Nygrannas 11

Ywonne11_0393

Nygrannas 12

Ywonne12_0391

 

Irmelin Nyman: Kavlås

Kavlasbordet_1578

 

Soltorp 1: Okänd sort

 

Eliko 1: Guldrenett

E_guldrenett_1677

 

Mamma Mia: Okänd sort. Äpplet i allmänhet helt rött

 

Sointula 3, AnTr 6, 10, 12 Borgå Andersasvägen 13: Suislepp

AnTr12_0204

 

Anderssons trädgård 4 (AnTr 4): Möjligen Lehmapfel. Ett gult äpple med svagt rodnade kinder. Lehmapfel betyder leräpple och sorten förekommer sällsynt i Lojotrakten. Fast och saftigt fruktkött. Smaken angenämt sötsyrlig.

AnTr4_0196

Vinteräpplen

 

Antonovka: Det vanligast förekommande vinteräpplet, finns på många gårdar. Bevisar hur härdigt trädet är. Därför används också fröna till att dra upp grundstammar att ympa andra känsligare sorter på. Några av våra alldeles särskilt bra Antonovka träd är: Lill-Stu 10, Jossas 8, Hi-Backas 1,2 och 4, Slätis-Pottas 4 och Norrby-Petas 5.

HiBackas1_0441

 

Anisovka: Ett ganska litet äpple med gulgrön grundfärg och jämfört med Antonovka ganska mycket röd täckfärg. Sorten har hittat på två ställen – Hi-Backas 3 och Annelund 1.

HiBackas3_0438

 

Åkerö: Det andra vanligaste vinteräpplet är Åkerö. Också av den här sorten finns ett flertal färgmutationer. Smaken och formen är ändå gemensam. Likaså den kännspaka knölen vid skaftfästet. Fina gamla Åkerö-träd är bl.a. Gustafsberg 1 och Joufs 5. Joufs 4 var mycket gammalt och det dog förra vintern. Men vi hann föröka det och trädet växer nu på Kycklings. Gul Åkerö finns på Hagmark och på Sointula. Grön Åkerö på Heimbacka.

BjorklundGulAkero_0423

 

 

Stenvilla 13

St13_0242

 

Församlingen 6

 

Församlingen 7

Forsaml7_0232

 

Norrby-Petas 4, Sointula 4, Soltorp 2: Grenman

BjorklundGrenman_0421

 

Heimbacka 2:

Hyvölä 20: Sariola

Hyvola20_0269

 

Hyvölä 7 och 12: Wealthy

27_WealthyHyvola_1533

 

Sointula 1: Atlas?

BjorklundAtlas?_0420

 

Lobo finns i några trädgårdar i Lappträsk t.ex Hagmark, Marieberg och Hyvölä. Den på Kycklings är från Borgå.

LoboHyvola_1539

 

 

 

Det här inlägget postades i Gamla kulturväxter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *