Båtnfrusi

Det var litet kallt i januari. All verksamhet avstannade och man satt och eldade och försökte överleva kylan. Det är ju bra med köld på vintern – skogsvägarna fryser till, skadedjuren dör och leran spricker av tjälen. Men -26 är en aning för mycket. Allting blir skört och går lätt sönder. Sedan slog det plötsligt om och blev nästan 30 grader varmare på ett dygn. Snön smälte bort i regnet.

jan_2016_monthtempdew

Det värsta var att tydligen hjärnan blev båtnfrusi också. Jag hade satt in elvärmeslingor under isoleringen i alla rör och skaffade frostvakter till vessorna på gamla folkskolan. Men jag kom inte ihåg att koppla på en enda under köldperioden ! Inte ens dörren till hörnvessan stod öppen för då hade värmepumpen i köket hållet den varm.

Så vattenbehållaren i knutvessan frös och sprack ordentligt. I den andra vessan hade också vattnet frusit men behållaren verkar ha klarat sej. Det är inte så katastrofalt för vi har en likadan vessa uppe på vinden men det är ju onödigt arbete att byta den. För et fumt huvud får kroppen lida …

Temperaturen i slöjdsalen var som lägst -3 grader under köldperioden. Då var värmepumpen inställd på +17 grader (det minsta). I den mindre rummen var den lägsta temperaturen omkring +5 grader. Nu är temperaturen i slöjdsalen kring +9 grader och i de små rummen kring +15 grader.

Så småningom skall väl allting tina upp och verksamheten likaså. Fönsterbågarna är renskrapade från löst kitt och skall grundmålas förrän två små rutor sätts in och kittas. Möbelkursen är slut men en hel del möbler finns kvar ännu. Styrelsen beslöt att möbelkursen får söka sej till andra utrymmen eftersom de inte tar bort sina möbler utan använder slöjdsalen som lager året runt. Den blir på det sättet helt oanvändbar för annan verksamhet. Vissa möbler stod där i många år trots uppmaningar att de skall tas bort. Så nu får det vara slut på eländet.

Styrelsen har arbetat på att samla in filmer och videon kring gamla arbetsmetoder och planerar inviga Hindersby biografteater med dessa. Lilla salen fungerar redan som biograf men rymmer inte mer än 20-25 personer. Slöjdsalen är ännu upptagen av möbler och fönster på alla bord men skall så småningom städas upp.

 

 

Det här inlägget postades i Gamla folkskolan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *